Baeckelmansstraat 9 2830 Tisselt

Ventilatiegaten boren: enkele aandachtspunten

Ga je een ventilatiesysteem plaatsen? Dan moet je waarschijnlijk op bepaalde plaatsen openingen maken voor de leidingen. In dit artikel vind je een paar aandachtspunten voor het boren van ventilatiegaten.

Tips voor ventilatiedoorvoeren

Er zijn 3 zaken om op te letten:

Ventilatie type C of D?

Een eerste belangrijke aandachtspunt is het type ventilatiesysteem. Ga je een type C of D installeren?

Een C-ventilatie heeft een natuurlijke aanvoer via roosters boven de ramen en een mechanische afzuiging. Een ventilatiesysteem type D heeft een mechanische aan- en afvoer van lucht. Dit wil zeggen dat je bij dit systeem twee keer zoveel betonboringen nodig hebt. In elke ruimte is er namelijk een boorgat voor de toevoerleiding, en een boorgat voor de extractieleiding.

Diameters

Ventilatiekanalen zijn verkrijgbaar in verschillende diameters. In woningen gebruikt men dikwijls ventilatiebuizen van 125 mm, 160 mm of 180 mm, maar hiervan kan worden afgeweken.

Natuurlijk is deze diameter belangrijk voor de betonboringen. Informeer jezelf dus goed bij de installateur, zodat de gaten niet te klein zijn.

Locaties

Daarnaast is het een goed idee om op voorhand na te denken over de locaties van de ventielen. Plaats toevoer- en afzuigpunten niet te dicht tegen een muur. Houd ook rekening met andere zaken, zoals inbouwspots, railverlichting, enz.

Verticaal of horizontaal

Ventilatiegaten boren in betonnen vloeren/plafonds gebeurt natuurlijk verticaal. Maar soms moet je horizontaal boren in een bakstenen muur of betonnen wand om van de ene ruimte naar de andere te gaan. Dit geldt ook voor luchtafvoeren van dampkappen of droogkasten.

Boorfirma nodig?

A&S boort gaten voor ventilatiesystemen, verlichting en meer. Contacteer ons vandaag nog voor een offerte op maat. Prijsaanvragen zijn altijd gratis en vrijblijvend.