Baeckelmansstraat 9 2830 Tisselt

Trapgat zagen in beton

Wil je van de zolder een bruikbare ruimte maken, dan is het best om een vaste zoldertrap te plaatsen. Zo’n vast trap is veel gebruiksvriendelijker dan een telescopische trap of vlizotrap. Het is ook veiliger. Een vaste trap heeft immers bredere treden en leuningen om jezelf vast te houden.

Een trapgat maken in beton vraagt wel de nodige voorbereiding. Hierop moet je letten:

Stappenplan voor het zagen van een nieuw trapgat

1. Stabiliteit controleren

Laat de plannen controleren door een architect of ingenieur. Het zagen van een trapgat in een betonnen vloer kan namelijk de draagconstructie aantasten. Er ontstaat dan een risico op scheuren en verzakkingen. Een architect of ingenieur berekent of er bijkomende maatregelen nodig zijn, zoals het plaatsen van een stalen ligger.

2. Leidingen

Kijk ook eens op de bouwtekening of er leidingen door het toekomstige trapgat lopen. Dat kunnen leidingen van bijvoorbeeld verlichting, stopcontacten, watertoevoer… zijn. Uiteraard moeten die eerst verplaatst worden voordat er met de betonzaagwerken kan gestart worden.

Gebruik eventueel een leidingscanner om de leidingen in kaart te brengen. Dit toestel helpt met het vinden van leidingen in muren en vloeren.

3. Afmetingen bepalen

Daarna kan je de locatie van het nieuwe trapgat aftekenen. Zorg ervoor dat je de vorm en afmetingen van de bouwplannen precies overneemt, anders zal de zoldertrap misschien niet passen. Vaak is het beter om de opening iets groter te nemen. Dat is makkelijker op te lossen met extra beplating, in tegenstelling tot het vergroten van een te kleine opening.

4. Trapgat zagen

Als alle voorbereidingen zijn getroffen, kan gestart worden aan het uitzagen van het trapgat. Dit brengt natuurlijk wat stof en vuil met zich mee. Daarom kan je best aanpalende kamers afschermen met een plastic zeil of stofdoek. Het loskomend beton wordt opgevangen en afgevoerd.

Trapgat laten zagen door A&S

Zoek je nog een betonboorder om een trapgat te maken? A&S staat voor je klaar. Wij komen snel ter plaatse en zorgen voor een nette afwerking. Contacteer ons voor meer informatie.